- 1 cawan Beras
- 1 batang Bunga Kantan (dihiris halus)
- Garam
Bahan-bahan Labu Udang Tumis :
- ½ biji Labu (dipotong dadu)
- 12 ekor Udang (dibersihkan)
- 6 ulas Bawang Putih
- 5 ulas Bawang Merah
- 3 biji Cili Merah (dibuang biji)
- ½ ikan Bilis
- Garam dan Lada
- Air
- Minyak
Bahan-bahan Cecair Labu Karamel :
- ½ biji Labu (dipotong dadu)
- ½ cawan Tepung Gandum
- 1 cawan Gula Perang
- Garam
- Minyak
Cara-cara Penyediaan Nasi Bunga Kantan :
- Rebuskan beras sehingga masak.
- Setelah masak gaulkan dengan bunga kantan dan garam hingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Labu Udang Tumis :
- Kisarkan bawang putih, bawang merah, cili merah dan ikan bilis sehingga halus dan tumiskan ia dengan minyak panas sehingga garing.
- Kemudian masukkan udang dan masak sehingga separuh masak.
- Selepas itu, masukkan labu dan tambahkan sedikit air supaya labu cepat masak.
- Perasakan bersama garam dan lada secukup rasa dan masak hingga labu empuk.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Cecair Labu Karamel :
No comments:
Post a Comment