- 1 biji Labu
- 150gm Gula
- 1 kotak Susu
- 2 tangkai Kayu Manis
- 5 biji Buah Pelaga
- 1 paket Mentega
- 50gm Garam
- 1 kotak Beri Biru
- 1 kotak Beri Hitam
- 1 kotak Strawberi
Cara-cara Penyediaan Si Labu Labi :
- Potong buah labu kepada 2 bahagian kemudian ambil 1 bahagian dan buang kulit labu.
- Potongkan ia menjadi dadu. Dan rebuskan ia sehingga empuk.
- Toskan ia dan sejukkan. Apabila sudah sejuk kisarkan isi labu tadi supaya menjadi pes.
- Panaskan kuali dan renehkan air sedikit untuk memasak isi labu. Masukkan kayu manis, buah pelaga untuk aroma.
- Apabila air dah mendidih masukkan pes labu, gula dan garam diikuti dengan susu.
- Kecilkan api dan gaul selama 10 minit ssehingga menjadi pekat.
- Kemudian, tuangkan ke dalam mangkuk yang cantik kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Apabila sudah sejuk, keluarkan ia dan hias dengan beri.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Potong strawberi kepada 2 bahagian dan kisarkan ia supaya menjadi pati.
- Kemudian tapiskan supaya ianya lebih halus dan menarik.
No comments:
Post a Comment