Tuesday, December 13, 2011

Tostada Udang Con Quesco - Chef Riz


Bahan-bahan :
  • 1 keping Roti Tortilla
  • 8 ekor Udang Harimau (dibersihkan)
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 2 ulas Bawang Merah (didadu)
  • 2 biji Limau Nipis (diambil jus)
  • 1 tangkai Daun Ketumbar
  • ½ sudu kecil Serbuk cili
  • ¼ cawan Minyak Neuvida
  • 100gm Buah Tembikai
  • 100gm Strawberi
  • 20gm Kyuri (didadu)
  • ¼ cawan Keju Jack (parut)
  • ½ cawan Susu Segar

Cara-cara :
  • Potongkan roti bentuk memanjang, gorengkan hingga garing. Pada masa yang sama, perap udang bersama bawang putih, jus limau,serbuk cili, daun ketumbar dan minyak neuvida. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
  • Panaskan kuali dan cairkan keju jack bersama susu, masak hingga sedikit pekat. Kemudian, alihkan ke dalam mangkuk hidang.
  • Untuk penyediaan salsa tembikai, campurkan tembikai, strawberi, bawang merah dan daun ketumbar, perasakan dengan garam dan jus limau.
  • Tumis udang hingga masak susunkan di dalam mangkuk berisi sos keju, hiaskan dengan salsa

No comments:

Post a Comment