- 1 bahagian Paha Ayam (dikeluarkan tulang)
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
- 2 keping Hirisan Halia
- 3 biji Bawang Putih (ditumbuk kasar)
- 1 sudu besar Minyak Bijan
- Garam
Bahan-bahan Bebola Nasi :
- 1 mangkuk Beras
- 2 mangkuk Air
- 3 biji Bawang merah kecil (dipotong dua)
- 3 biji Bawang putih (ditumbuk kasar)
- 4 hirisan Halia
- 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
- 1 ikat Daun Pandan (kira-kira 7 helai daun)
- Garam
- 3 sudu besar Minyak Masak
- Tulang (daripada ayam kukus)
Bahan-bahan Sos Cili :
- 5 tangkai Cili Merah Hidup
- 1 tangkai Cili Padi
- 5 biji Jus daripada Limau Kasturi
- Sedikit Garam dan Gula
- Sedikit Air
- ½ sudu kecil Maggi Cukup Rasa
- Kulit daripada 1 biji Limau Kasturi.
Cara-cara Penyediaan Ayam Kukus :
- Perapkan ayam dengan sos tiram, lada putih dan garam secukup rasa.
- Susunkan ayam di atas hirisan halia dan bawang putih.
- Kukuskan ayam selama 10-15 minit atau sehingga jus yang keluar daripada daging ayam sudah menjadi jernih dan tidak berdarah.
- Akhir sekali, sapukan lapisan minyak bijan pada permukaan ayam yang dikukus.
- Sedia untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Bebola Nasi :
- Panaskan minyak masak dan tumis tulang ayam bersama halia, bawang merah, bawang putih sehingga naik bau wangi.
- Masukkan beras, air, daun pandan, Maggi Cukup Rasa, garam dan daun pandan.
- Masak sehingga air sudah mendidih dan tersejat. Kecilkan api dan tutup dengan penutup kira-kira 10 – 15 minit sehingga beras sudah masak menjadi nasi.
- Keluarkan nasi dan bentukkan menjadi bebola bersaiz ping pong.
Cara-cara Penyediaan Sos Cili :
- Kisarkan semua bahan-bahan di atas sehingga halus. Letakkan garam dan gula mengikut citarasa sendiri.
No comments:
Post a Comment