- ½ biji Labu (kulit dipotong dan hiris nipis)
- 30gm Mentega
- 2 sudu besar Serbuk Kari
- 100ml Air/Stok
- 200ml Krim (kurangkan jika tidak mahu sup terlalu pekat dan tambahkan air/stok)
- Secukup rasa Garam
- 2 ulas Bawang putih (dicincang)
Bahan-bahan Labu Goreng :
- 8 keping Labu (dihiris nipis)
- Secubit Garam Halus
- ½ mangkuk Minyak Masak
Cara-cara Penyediaan Sup Labu :
- Panaskan mentega dan goreng labu sehingga lembut. Masukkan bawang putih dan serbuk kari dan goreng sekejap sahaja.
- Masukkan air dan krim dan masak sehingga labu menjadi lembut. Tambahkan air jika sup terlalu pekat.
- Masukkan dalam mesin pengisar dan kisar sehingga sup menjadi halus.
- Tuangkan semula ke dalam kuali yang bersih dan masukkan garam mengikut citarasa sendiri
Cara-cara Penyediaan Labu Goreng :
- Perapkan hirisan labu dengan garam.
- Panaskan minyak dan masukkan labu dan masak sehingga kedua-dua permukaan menjadi kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment