- 500gm Daging Batang Pinang (dipotong menjadi hirisan setebal 0.5cm)
- 3 sudu besar Jintan Putih (serbuk)
- 3 Sudu besar Jintan Manis (Serbuk)
- 2 sudu besar Garam
- 3 sudu besar Madu
- ¼ mangkuk Beras
- 4 kuntum Bawang Lawang
- Kertas aluminium bersaiz A4
Bahan-bahan Sambal Kicap :
- 3 batang Cili Hijau
- 4 tangkai Cili Padi
- ½ cawan Kicap Manis
- ¼ cawan Bawang Merah Goreng (goreng sendiri lebih wangi)
- Secukup rasa Gula dan Garam
Cara-cara Penyediaan Daging Salai :
- Perapkan daging dengan jintan manis dan jintan putih, garam dan madu. Biarkan selama 1 jam.
- Balut beras dan bunga lawang dengan kertas aluminium. Letakkan di dalam kuali panas dan bakar sehingga asap keluar.
- Goreng daging (kepingan) sehingga setengah masak dan kemudian masukkan dalam kuali dan tutup dengan penutup salai daging selama kira-kira 5 hingga 10 minit.
Cara-cara Penyediaan Sambal Kicap :
- Campurkan semua bahan-bahan di atas kecuali garam dan gula.
- Masak sehingga rasa mentah cili sudah hilang.
Kumpulan Biru: Amita (Ketua), Felix, Imelda, Danial, Wahidan
No comments:
Post a Comment