Tuesday, December 13, 2011

Udang Getak Bersantai Di Persada Seni - Wahidan


Bahan-bahan :
  • Udang Getak
  • Bawang Besar
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Rempah 4 Sekawan
  • Sos Cili
  • Cili Hijau
  • Daun Chevile
  • Tomato Ceri

Bahan-bahan Sos Coklat Krim :
  • Krim
  • Serbuk Koko
  • Gula
  • Garam
  • Kulit Kayu Manis
  • Jus Limau

Cara-cara :
  • Udang getak guntingkan kulit sebelah atas udang. Kemudian ketepikan.
  • Hiriskan bawang besar, bawang putih dan halia.
  • Panaskan minyak untuk menumis bahan hirisan tadi bersama rempah 4 secawan.
  • Apbila naik minyak masukkan sos cili, garam, gula dan lada hitam untuk perasa.
  • Masukkan udang getak bersama sedikit air biarkan sehingga mendidih dan tutup periuk. Kecilkan api selama 8 minit.
  • Kemudian masukkan tomato ceri dan daun chevile.

Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Krim :
  • Panaskan krim hingga menjadi suam, masukkan serbuk koko, gula, garam dan kayu manis gaul hingga pekat. Perahkan sedikit jus limau.
  • Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment