- Udang Getak
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Halia
- Rempah 4 Sekawan
- Sos Cili
- Cili Hijau
- Daun Chevile
- Tomato Ceri
Bahan-bahan Sos Coklat Krim :
- Krim
- Serbuk Koko
- Gula
- Garam
- Kulit Kayu Manis
- Jus Limau
Cara-cara :
- Udang getak guntingkan kulit sebelah atas udang. Kemudian ketepikan.
- Hiriskan bawang besar, bawang putih dan halia.
- Panaskan minyak untuk menumis bahan hirisan tadi bersama rempah 4 secawan.
- Apbila naik minyak masukkan sos cili, garam, gula dan lada hitam untuk perasa.
- Masukkan udang getak bersama sedikit air biarkan sehingga mendidih dan tutup periuk. Kecilkan api selama 8 minit.
- Kemudian masukkan tomato ceri dan daun chevile.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Krim :
- Panaskan krim hingga menjadi suam, masukkan serbuk koko, gula, garam dan kayu manis gaul hingga pekat. Perahkan sedikit jus limau.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment