- 2 keping Ikan Tenggiri
- Garam
- Beras
- Kelapa Parut (disangai)
- Asam Keping
- Gula Melaka
- Serai (dihiris halus)
- Bawang Merah (dipotong kecil)
- Kacang Panjang*
- Timun*
- Bunga Kantan*
- Daun Kesum*
- * dihiris dengan ukuran yang sama
Bahan-bahan Ayam Perchik :
- Peha Ayam (direbus 3/4 masak)
- Santan
- Bawang Merah (dikisar halus)
- Bawang Putih (dikisar halus)
- Halia (dikisar halus)
- Cili Kering (dikisar halus)
- Gula Melaka
- Garam dan Lada Hitam
Cara-cara Penyediaa Nasi Kerabu :
- Tanak nasi terlebih dahulu.
- Panaskan periuk dan rebuskan ikan tenggiri dengan asam keping dan gula Melaka sehingga ikan masak.
- Apabila ikan sudah masak, ceraikan isi ikan daripada tulang.
- Kemudian, ambil lesung dan tumbuk kelapa parut yang telah disangai bersama isi ikan, serai, bawang merah, gula Melaka dan garam. Tumbuk sehingga menjadi seperti sambal tetapi tidak terlalu berair.
- Gaulkan nasi bersama bahan tadi diikuti dengan kacang panjang, timun, bunga kantan dan daun kesum.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Ayam Perchik :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bahan kisar tadi sehingga harum dan betul-betul masak.
- Masukkan santan dan gula Melaka, garam, lada hitam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Gaul ayam tadi dengan kuah santan percik dan bakar diatas kuali pemanggang sehingga masak.
- Hidangkan bersama nasi kerabu.
Susunan Hidangan :
- Letakkan nasi diatas pinggan hidangan dan susun ayam percik ditepinya.
- Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment