- 1 ekor Belut (dipotong 3cm)
- 500ml Air
- 6 inci Halia Muda (dipotong 2)
- ‘Leek’ (dipotong kecil)
- Tepung
- Air Limau
Bahan-bahan Sup Belut :
- 4 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- 4 biji Bawang Merah Kecil (dihiris halus)
- 3 inci Halia Muda
- 100ml Air Rebusan Belut
- 1 sudu kecil Serbuk 5 sekawan
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 1 batang Lobak Merah Kecil (dipotong 2)
- 1 batang Cili Merah (dihiris halus)
- Secukup rasa Minyak Bijan
- Secukup Rasa Lada Sulah
- Secukup Rasa Garam
Bahan-bahan Maggi :
- 100gm Mee Maggi
- 2 biji Bawang Putih (dipotong dadu)
- 2 biji Bawang Merah Kecil (dipotong dadu)
- 1 biji Tomato (dipotong dadu)
- Secukup Rasa Garam
Cara-cara Penyediaan Belut :
- Didihkan air di dalam periuk dan masukkan batang ‘leek’, halia.
- Sementara itu, potongkan belut sepanjang 3 cm dan basuh bersama tepung dan air limau sehingga hilang lender dan bau.
- Lepas itu masukkan ia ke dalam periuk tadi dan rebus sehingga belut masak.
- Selepas belut itu masak toskan belut itu dan simpan air rebusan itu untuk digunakan bagi penyediaan belut Lam Mee.
Cara-cara Penyediaan Sup Belut :
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih bersama halia dan bawang merah kecil.
- Tumiskan sehingga naik bau kemudian masukkan air rebusan belut tadi diikuti dengan serbuk 5 sekawan dan sos tiram.
- Kacau semua bahan-bahan itu kemudian masukkan sayur-sayuran seperti loabk merah dan cili merah.
- Rebus ramuan-ramuan itu selama 5 minit kemudian masukkan belut.
- Akhir sekali, masukkan 3 titik minyak bijan bersama garam dan lada sulah secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Maggi :
- Rebuskan mee maggi kemudian panaskan kuali dengan sedikit minyak.
- Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah kecil dan tomato.
- Kemudian, tapiskan Mee Maggi kemudian masukkan ia kedalam bahan tumisan.
- Kacau sehingga sebati kemudian masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment