Tuesday, December 13, 2011

Masala Kentang Bersama Chapati dan Raita - Zamir


Bahan-bahan :
  • 2 biji Bawang Merah (dihiris)
  • 2 ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 8 helai Daun Kari
  • 1 biji Cili Merah (dihiris)
  • 1 sudu kecil Serbuk Cili Kisar
  • 1 sudu kecil Jintan Putih
  • Secubit Jintan Manis
  • 2 biji Buah Pelaga
  • 1 sudu kecil Serbuk Kunyit
  • 2 biji Kentang (dipotong dadu)
  • 200ml Air
  • Garam dan Lada secukup rasa
  • Minyak Neuvida
  • 10 titik Air Mawar

Cara-cara :
  • Tumis bawang merah, bawang putih, cili merah dan daun kari selama 2 minit dengan minyak neuvida.
  • Tambahkan serbuk kunyit, buah pelaga dan bahan kisaran dan tumis selama 5 minit.
  • Tambahkan kentang dan goreng selama 2 minit dan kacau sehingga semua tumisan melekat pada kentang.
  • Kemudian tambah air dan masak dengan api besar salama 20 minit atau sehingga menjadi kering.
  • Tambahkan air mawar, garam dan lada secukup rasa.

No comments:

Post a Comment