Tuesday, December 13, 2011

Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang - Danial


Bahan-bahan :
  • 9 biji Bawang Merah Kecil
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 3 batang Kayu Manis
  • 4 biji Bunga Cengkih
  • Cabai Kering
  • 2 biji Tomato
  • Serbuk Kari Ayam
  • 1 dada Ayam
  • 1 Yogurt
  • 2 cawan Beras
  • 2 helai Daun Pandan
  • Daun Kari
  • Air Mawar

Cara-cara :
  • Hiris 5 biji bwang merah kecil, 4 biji bawang putih dan tomato di belah 4.
  • Selepas itu 4 cabai kering di belah 2.
  • Dada ayam dipotong kuib.
  • Panaskan kuali dengan 5 sudu minyak kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih 4 biji bunga cengkih dan satu kayu manis.
  • Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan cabai kering dan 3 sudu besar serbuk kari.
  • Kacau sehingga ayam itu masak kemudian masukkan tomato.
  • Masukkan garam, gula, lada sulah secukup rasa.
  • Renehkan sehingga agak hampir kering dan masukkan yogurt.

No comments:

Post a Comment