- Mee Sanggul (dicelur)
- Potong Ayam (potongan kecil)
- Bawang Merah (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- 2cm Halia (dimayang)
- Lada Hitam (ditumbuk kasar)
- Minyak
- Garam
- Air
Bahan-bahan Sambal Kicap Pedas :
- Kicap
- Cili Padi
Bahan-bahan Hiasan :
- Daun Ketumbar (dihiris)
- Cili Merah (dihiris)
- Sayur Sawi (dihiris)
Cara-cara Penyediaan Mee Kolok :
- Panaskan minyak dan goreng bawang putih, bawang merah, halia hingga naik bau.
- Kemudian, masukkan ayam dan kacau sehingga rata diikuti kicap dan air.
- Masak sehingga ayam betul-betul masak.
Cara-cara Penyediaan Sambal Kicap Pedas :
- Potong cili padi dan campurkan ia bersama kicap.
Susunan Hidangan :
- Letakkan mee sanggul di dalam mangkuk dan tuang kuah sup di atas mee.
- Hias dengan daun ketumbar dan cili merah.
- Boleh juga letakkan sedikit sayur sawi dan juga boleh juga memotong cili padi bersama kicap.
- Mee sanggul juga boleh digantikan dengan mee wantan.
- Sedia untuk dihidangakan.
No comments:
Post a Comment