- 3 ekor Udang Getak (ambil bahagian ekor sahaja)
- Garam
- Lada Hitam (hancur/kisar)
- Lada Benggala Merah
- 3 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- ½ Bawang Holland (dicincang halus)
- Herba Dill
- Mayonis
- Krim
- Perisa Secukup Rasa
- 1 biji Tomato Tin dan 3 sudu besar sosnya
- 6 kiub Coklat Putih
- ¾ cawan Coklat Serbuk Koko
- Mentega
- ½ Buah Pear (dibuang biji)
Cara-cara Penyediaan Udang :
- Panaskan air bersama dengan sedikit bawang holland, bawang putih dan garam.
- Kemudian celurkan udang getak sehingga ianya tukar warna (lebih kurang 1-2 minit). Toskan dan ketepikan
Cara-cara Penyediaan Sos Mayonis Limau :
- Campurkan 3 sudu besar mayonis dan tambahkan garam dan lada hitam kisar sebagai perisa. Masukkan 1 sudu besar jus perahan limau nipis.
- Panaskan 1 sudu minyak dan masukkan bahan campuran. Tutup api sebelum ia mendidih dan masukkan herba dill yang dicincang.
- Apabila hendak dihidang, letakkan 1 sudu teh sos di atas udang getak dan taburkan sedikit herba dill.
Cara-cara Penyediaan Buah Pear Direndidih :
- Panaskan air di dalam periuk, masukkan secubit garam dan 2 sudu besar gula. Masukkan 1 sudu teh lada hitam dikisar.
- Masak secara rendidih sehingga buah pear lembut dan empuk. Tos dan letak tepi.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Ganache :
- Panaskan periuk bersama air. Kemudian coklat putih dan 3 sudu besar mentega bersama 1 sudu besar gula dan cairkan.
- Masukkan ¼ krim sehingga sebati.
- Tutup api dan masukkan 1 sudu teh limau nipis jus dan 1 sudu teh mentega sehingga cair. Biar rehat seketika.
- Kemudian tuangkan ke atas buah pear apabila hendak dihidangkan.
No comments:
Post a Comment