- Udang Getak
- Limau Nipis
- Tomato (dalam tin)
- Bawang Besar Kuning (dihiris)
- Bawang Putih (dicincang halus)
- Lada Benggala Merah
- Serbuk Koko
- Campuran Herba Kering
- Keju Cheddar
- Terung Bulat
- Mentega
- Cili Merah
Cara-cara :
- Bakarkan lada benggala atas api sehingga kehitaman keseluruhan. Letakkan dalam mangkuk besi dan tutupkan dengan plastik dan biarkan stim.
- Perapkan udang getak yang dibersihkan dan dibelah dua dengan jus limau nipis dan lada hitam.
- Tumiskan bawang kuning dan bawang putih sehingga keperangan. Masukkan tomato dan sedikit jusnya. Masukkan cili merah serta serbuk koko. Biarkan mereneh.
- Tanggalkan kulit lada benggala dan kisarkan dengan sos tomato yang dibuat langkah 3.
- Bakarkan terung yang dihiris tebal dan disapu dengan minyak, garam dan lada hitam dalam ketuhar pada suhu 200C untuk 20 minit.
- Curahkan sos benggala/tomato ke atas udang getak, taburkan keju dan bakarkan selama 15 minit pada suhu 200C.
- Hidangkan terung dan udang getak.
No comments:
Post a Comment