- 250g Lidah Lembu (dipotong dadu besar)
- 5 biji Bawang Merah Kecil
- 4 ulas Bawang Putih
- 6 batang Lobak Merah Kecil
- 2 biji Ubi Kentang (dibuang kulit dan dipotong 8)
- ½ tin Tomato (dicincang)
- 3 sudu besar Kicap Manis
- 5 batang ‘Thyme’ (daunnya sahaja)
- 100ml Air
- Garam dan Lada
- 2 sudu Minyak Neuvida
Bahan-bahan Sos :
- 150ml Krim Masam
- ½ biji Jus Lemon
Bahan-bahan Gremolata :
- 2 sudu besar Daun Parsley (dicincang)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 sudu besar Kulit Lemon (dicincang)
- 1 sudu besar Minyak Neuvida
Cara-cara Penyediaan Stew Lidah Lembu :
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kecil dan masak sehingga sedikit keperangan dan kemudian masukkan bawang putih dan lobak merah kecil.
- Selepas 4 minit, masukkan ubi kentang dan masak selama 5 minit dan masukkan pula tomato cincang dan kicap manis.
- Kemudian, tambahkan air dan lidah lembur. Biarkan mereneh selama 20 minit.
- Akhir sekali, tambahkan daun ‘thyme’ dan perasakan bersama garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Campurkan kedua-dua bahan dan gaul sehingga krim menjadi pekat.
- Jumlah jus lemon boleh dikurangkan atau ditambahkan mengikut citarasa sendiri.
Cara-cara Penyediaan Gremolata :
- Gaulkan semua bahan cincangan sehingga rata dan tambahkan minyak neuvida.
Susunan Hidangan :
- Tuangkan stew lidah lembu di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama sos dan gremolata.
- Sedua untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment