Tuesday, December 13, 2011

Nasi Air Mawar Kari Udang - Wahidan


Bahan-bahan Kari Udang :
  • Udang
  • Serbuk Kari Ikan
  • Sos Cili
  • Bawang Besar
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Serai
  • Daun Ketumbar
  • Rempah 4 Sekawan
  • Santan
  • Daun Kari
  • Tomato

Bahan-bahan Nasi Air Mawar :
  • Beras
  • Rempah 4 Sekawan
  • Lada Hitam
  • Santan

Cara-cara Penyediaan Kari Udang :
  • Bersihkan udang terlebih dahulu dan ketepikan.
  • Hiris bawang besar, bawang merah, bawang putih dan daun ketumbar, serai dititip sahaja.
  • Panaskan minyak untuk menumis bahan yang dihiris tadi sehingga terbit aroma masukkan 4 sekawan, serai dan pes kari kacau sehingga naik minyak.
  • Masukkan sos cili, daun kari dan udang biarkan selama 8 minit.
  • Setelah udang agak masak masukkan daun ketumbar dan tomato akhir sekali santan.

Cara-cara Penyedian Nasi Air Mawar :
  • Renehkan air untuk memasak nasi.
  • Masukan 4 sekawan, garam dan lada hitam.
  • Akhir sekali santan, kecilkan api dan biarkan sehingga masak.

No comments:

Post a Comment