- Peha Ayam (dikeluarkan tulang dan dipotong kuib)
- 6 tangkai Cili Merah (dibuang biji, potong kasar)
- 1 cm Halia (potong kasar)
- 1 ulas Bawang Putih (potong kasar)
- 2 biji Bawang Merah (didadu halus)
- 4 sudu besar Yogurt Putih
- 12 keping/secukup bau Daun Kari
- ½ batang Kulit Kayu Manis
- 1 biji Bunga Lawang
- 4 biji Bunga Cengkih
- 3 biji Buah Pelaga (ditumbuk kasar)
- ½ cawan Minyak
Cara-cara :
- Dalam kuali non-stick, sangaikan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum - (4 sekawan).
- Masukkan minyak dalam kuali yang lain dan panaskan. Tumis bawang merah hingga warna jadi perang.
- Sementara menumis bawang, kisarkan atau tumbuk cili merah, halia dan bawang putih hingga jadi pes.
- Masukkan 4 sekawan dan kisaran cili, bawang putih dan halia ke dalam tumisan bawang merah dan sambung menumis hingga campuran jadi warna merah-keperangan.
- Bila warna yang sesuai dikecapi, masukkan sedikit air, ayam dan daun kari.
- Reneh dengan api yang paling perlahan, selama 45 minit.
- Masukkan garam, gula dan yogurt secukup rasa.
- Hidangkan dengan raita timun dan nasi putih.
No comments:
Post a Comment