- 600gm Daging ‘Fillet’ Mignon
- 10gm ‘Chili Flakes’
- Lada Hancur dan Garam
Bahan-bahan Cendawan Siew Mai :
- 200gm Ayam Cincang
- 80gm Cendawan Shitake Segar
- 80gm Cendawan Butang Segar
- 80gm Cendawan Tiram Segar
- 5gm Bunga Kucai (Flower Chives)
- 80gm Bawang Besar
- 40gm Bawang Putih
- 75ml Krim Masak
- 1 biji Telur
- 4 keping Kulit Wantan
Bahan-bahan Kentang 'Ragout' :
- 120gm Kentang ‘Idaho’
- 80gm Ubi Keledek
- 10gm Daging Salai
- 40gm Bawang Merah
- 20gm Bawang Putih
- 10gm Bunga Kucai
- 50ml Krim Masak
- 250ml Air Rebusan Ayam
Bahan-bahan 'Coulis' Lada Benggala :
- 400gm Lada Benggala Merah
- 200ml Air Rebusan Ayam
- 40gm Bawang Merah
- 10gm Bawang Putih
- 5gm Serbuk Paprika
- 30ml Krim Masak
- 50gm Mentega
Bahan-bahan Sayur Bayam :
- 400gm Sayur Bayam
- 40gm Bawang Merah
- 20gm Bawang Putih
- Minyak Masak
Cara-cara Penyediaan Daging Panggang 'Fillet' :
- Potong daging dan ikat dengan tali menjadi bentuk bulat.
- Perapkan dengan cili kisar, lada, garam dan minyak.
- Panggang di atas api dan bakar dalam ketuhar hingga setengah masak.
Cara-cara Penyediaan Cendawan Siew Mai :
- Panaskan minyak dan tumis bawang. Masukkan cendawan shitake, cendawan butang dan cendawan tiram. Masak bebrapa minit dan masukkan bahan perasa.
- Angkat dan sejukkan dan campurkan dengan isi ayam, telur, krim masak dan bunga kucai.
Cara-cara Penyedian Kentang 'Ragout' :
- Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang dan daging salai.
- Masukkan kentang dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan air rebusan ayam dan masak hingga kentang hampir lembut.
- Kemudian masukkan krim dan masak sehingga agak pekat.
- Masukkan keju parmesan dan bunga kucai.
Cara-cara Penyediaan 'Coulis' Lada Benggala :
- Bakar lada benggala dan buangkan kulitnya.
- Potong kepada bentuk kepingan kecil.
- Panaskan mentega di dalam kuali dan tumiskan bawang serta lada benggala.
- Masukkan sedikit air rebusan ayam dan masak sehingga lada benggala tersebut menjadi lembut.
- Kisar bahan yang di masak tadi di dalam mesin pengisar. Kemudian tapis dan panaskan semula.
- Masukkan bahan perasa dan krim masak.
Cara-cara Penyediaan Sayur Bayam :
- Panaskan mentega di dalam kuali. Masukkan bawang dan tumis bayam hingga masak.
Susunan Hidangan :
- Letakkan kentang di atas pinggan.
- Hiris daging dan letakkan di atas kentang.
- Letakkan Bayam serta Cendawan ‘Siew Mai’ dan tuangkan sos lada benggala di sekelilingnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment