- 1 ekor Belut
- 1 sudu besar Sos Hitam
- 1 sudu besar Kicap Masin
- 1 sudu besar Kicap Manis
- 1 sudu besar Halia (dicincang)
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
Bahan-bahan Cendawan Shitake Goreng :
- 7 batang Cendawan Shitake (dihirs nipis)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- ½ biji Cili (dicincang)
- 1 sudu kecil Daun Ketumbar (dimayang)
- 1 sudu kecil Kicap Masin
- 1 sudu kecil Kicap Manis
- 1 sudu besar Minyak Neuvida
Bahan-bahan Jeruk Halia :
- 6 hirisan Halia (dihiris)
- 50ml Cuka
- 150ml Air
- 3 sudu besar Gula
Cara-cara Penyediaan Belut dan Sos :
- Perapkan belut dengan sos hitam, kicap masin, kicap manis, halia dan bawang putih selama 3 minit.
- Kemudian, masukkan belut bersama bahan perapan kedalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 150C.
- Setelah itu, kelurkan dari ketuhar dan masukkan ikan belut tadi kedalam kuali yang panas selama 1 minit atau sehingga bahan perapan sudah pekat.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Cendawan Shitake Goreng :
- Panaskan minyak dan masukkan cili dan bawang putih dan tumis selama 2 minit.
- Masukkan cendawan, kicap masin dan kicap manis, dan masak selama 3 minit.
- Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan tutup api.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Jeruk Halia :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak selama 30 minit.
- Ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment