- Lidah lembu (dipotong mengikut citarasa)
- Rempah 4 Sekawan
- 2 labu Bawang Besar (dihiris)
- 100gm Kacang Tanah
- 50gm Halia (dihiris)
- 30gm Lengkuas (dihiris)
- 1 batang Serai (dititik)
- 2 sudu teh Serbuk Ketumbar
- 1 paket Maggi Cukup Rasa
Cara-cara :
- Sangai kacang tanah selama 15 minit dan kisarkan. Selepas itu, tapiskan supaya halus.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, halia dan lengkuas sehingga naik bau wangi.
- Selepas itu, masukkan rempah 4 secawan, serbuk ketumbar dan ahkir sekali serai.
- Gaul sehingga keperangan dan masukkan air. Biarkan masak sampai mendidih.
- Kemudian masukkan lidah lembu ke dalam bahan tumisan tadi. Gaul sehingga sebati.
- Perasakan bersama garam, gula, lada hitam dan akhir sekali Maggi Cukup Rasa.
Susunan Hidangan :
- Tuangkan coto makasar di atas pinggan hidangan.
- Sedap dimakan bersama nasi.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment