Friday, December 16, 2011

Kentang Putar dan Sos


Bahan-bahan:-
-10 biji kentang(dibuang kulit,dipotong kiub)
-1 sudu kecil sbuk lada hitam
-1/2 cawan fresh milk
- sedikit garam

cara2
-rebus kentang dengan garam
-setelah empuk,toskan air dn tumbuk bagi hancur
-mixerkan bagi halus
-sambil putar masukkan sbuk lada hitam dn susu..

SOS
-500 ml air
-2 biji kiub ayam (maggie)
-1 biji bwng besar (dicincang)
-40gm mentega
-20gm gandum
-1 sudu besar sos tomato
-1 sudu besar sos tiram
-1/2 sudu kecil sbuk lada hitam
-1/2 sudu kecil kicap pekat...

cara2
-rebus kiub ayam,bawang hingga mendidih..renihkan lebih kurang 10 minit..tapis kan utk mdptkan air..
-cairkan mntega ,masukkan gandum,kacau atas api yg perlahan sehingga tak melekat pada tepi periuk
-tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil kacau supaya tak bgentel..
-masukkan sos tomato,sos tiram,kicap,sbuk lada hitam
-masak mgikut kepekatan mgikut citarasa...

(bawang yg direbus 2 buang la ye..)
selamat mcuba...;-)

No comments:

Post a Comment