Tuesday, December 20, 2011

Labu & Savoury - Brian


Bahan-bahan A :

  • 200ml Krim
  • 3 biji Rasberi
  • 3 sudu besar Puri labu
  • 30gm Tepung Gandum
  • 2 biji Kuning Telur
  • 45gm Gula
  • 1 batang Kulit Kayu Manis



Bahan-bahan :

  • ½ biji Labu (dimasak atau dipurikan)
  • ½ Celeriac (dimasak dan dipurikan bersama labu)
  • 200gm Daging Lembu (dicincang)
  • 1 batang Lobak Merah (dicincang)
  • 1 batang Daun Saderi (dicincang)
  • 2 biji Bawang Besar (dicincang)
  • Cendawan Portebello


  • Stok Ayam
  • Gula, Garam dan Lada Hitam



Cara-cara :

  • Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
  • Panaskan krim dengan kulit kayu manis dan biarkan kulit kayu manis meresap ke dalam krim. Campurkan bahan-bahan A dan bakarkan dalam acuan dan masukkan ke dalam ketuhar selama 15-20minit.
  • Tumiskan daun saderi, bawang dan lobak merah sehingga keemasan. Masukkan daging lembu yang dicincang dan kemudian cendawan dan stok ayam. Biarkan mereneh.
  • Lapiskan acuan bulat dengan campuran daging dan kemudian lapisan labu dan celeriac. Bakarkan sehingga atasnya kering.
  • Panaskan mentega dan masukkan sedikit tepung untuk membuat roux. Masukkan sos daging berlebihan dan pekatkannya sehingga mencapai konsistensi yang diigini.
  • Hidangkan labu savoury bersama sosnya dan labu manisan dengan sedikit coulis rasberi.

No comments:

Post a Comment