- 200ml Krim
- 3 biji Rasberi
- 3 sudu besar Puri labu
- 30gm Tepung Gandum
- 2 biji Kuning Telur
- 45gm Gula
- 1 batang Kulit Kayu Manis
Bahan-bahan :
- ½ biji Labu (dimasak atau dipurikan)
- ½ Celeriac (dimasak dan dipurikan bersama labu)
- 200gm Daging Lembu (dicincang)
- 1 batang Lobak Merah (dicincang)
- 1 batang Daun Saderi (dicincang)
- 2 biji Bawang Besar (dicincang)
- Cendawan Portebello
- Stok Ayam
- Gula, Garam dan Lada Hitam
Cara-cara :
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
- Panaskan krim dengan kulit kayu manis dan biarkan kulit kayu manis meresap ke dalam krim. Campurkan bahan-bahan A dan bakarkan dalam acuan dan masukkan ke dalam ketuhar selama 15-20minit.
- Tumiskan daun saderi, bawang dan lobak merah sehingga keemasan. Masukkan daging lembu yang dicincang dan kemudian cendawan dan stok ayam. Biarkan mereneh.
- Lapiskan acuan bulat dengan campuran daging dan kemudian lapisan labu dan celeriac. Bakarkan sehingga atasnya kering.
- Panaskan mentega dan masukkan sedikit tepung untuk membuat roux. Masukkan sos daging berlebihan dan pekatkannya sehingga mencapai konsistensi yang diigini.
- Hidangkan labu savoury bersama sosnya dan labu manisan dengan sedikit coulis rasberi.
No comments:
Post a Comment