- 2 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
- 3 cm Halia (ditumbuk kasar)
- 1 batang Serai (dititik)
- 3 batang Daun Ketumbar
- 1 batang Cili Merah (dipotong kasar)
- Sebiji Bunga Lawang
- 1 sudu kecil Udang Kering
- 1 cawan Air
- 4 sudu besar Gula Melaka (diparut)
- 1 biji Jus Limau Nipis
- Minyak Masak
Bahan-bahan Belut :
- Belut
- Jus Limau Nipis
- Garam
- Minyak
- Sos Karamel
Bahan-bahan Salad :
- ½ biji Timun Jepun
- 4 biji Tomato Ceri Merah
- 4 biji Tomato Ceri Kuning
- 1 ikat Daun Ketumbar
- Sehelai Daun Limau Parut (diracik halus)
- 1 batang Daun Bawang
- Sos Karamel
Cara-cara Penyediaan Sos Karamel Gula Melaka :
- Tumiskan bahan-bahan sehingga naik bau dan tambahkan air, gula melaka dan jus limau.
- Gaul sehingga rata dan biarkan mendidih sehingga sos pekat dan tapiskan.
Cara-cara Penyediaan Belut :
- Perapkan belut dengan sedikit jus limau nipis dan garam. Kemudian, sapukan sedikit minyak pada belut.
- Selepas itu, gorengkan di dalam kuali leper dengan api yang sederhana.
- Bila ianya masak, tuangkan sedikit sos karamel dan ratakan pada belut.
Cara-cara Penyediaan Salad :
- Campurkan semua bahan-bahan salad dan gaulkan dengan sos karamel.
- Ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment