- 1 ekor Udang Getak (belah dua)
- 1 biji Limau Nipis (jusnya)
- 1 batang Cili (dicincang)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- Gula dan Minyak
Bahan-bahan Sos Coklat Putih :
- 1 ekor Udang Getak (dibelah dua)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 sudu kecil Bawang (dicincang)
- ½ sudu kecil Coklat Putih
- 2 sudu besar Krim
- 1 sudu kecil Mentega
Bahan-bahan Sos Mentega Bawang Putih dan Keju :
- 1 ekor Udang Getak (dibelah dua)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 sudu kecil Bawang (dicincang)
- 1 sudu besar Krim
- 1 sudu besar Mentega
- 1 sudu besar Tomato (dicincang)
- 1 sudu besar Keju Cheddar (disagat)
Cara-cara Penyediaan Sos Cili Limau :
- Campurkan limau nipis, cili, bawang putih dan gula.
- Perapkan udang dengan campuran selama 5 minit.
- Panggangkan di atas pan-grill sehingga masak.
- Campurkan minyak ke dalam lebihan perapan dan kacau sebati.
- Tuangkan di atas udang yang masak.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Putih :
- Rebuskan udang getak selama 5 minit. Masukkan oven untuk 10 minit.
- Tumiskan bawang putih dalam mentega dan tuangkan krim.
- Masukkan coklat putih dan kacau sampai rata. Tuangkan ke atas udang getak yang masak.
Cara-cara Penyediaan Sos Mentega Bawang Putih dan Keju :
- Rebuskan udang getak selama 5 minit.
- Tumiskan bawang putih dalam mentega dan tuangkan krim.
- Letakkan sos atas udang getak.
- Taburkan keju dan tomato dan masak dalam ketuhar untuk 10 minit.
No comments:
Post a Comment