- 2 ekor Udang ketak (rendam dengan limau nipis 10 minit)
- 1 biji Tomato Segar
- 3 biji Limau Nipis
- 1 biji Limau Gedang
- Minyak
- 3 ulas Bawang Putih
- Lada Hitam
- 2 sudu Susu
- Mentega
Bahan-bahan Kustard Coklat Pisang :
- 3 biji Telur Kuning
- 1 gelas Susu
- 2 sudu Makan Serbuk Koko
- 2 sudu makan Gula
- Pisang dan Coklat Putih
Cara-cara Penyediaan 3 Sos Masam :
- Udang direndam dengan air limau nipis hingga hilang bau hanyir udang.
- Kemudian tapis dan belah dau. Bersihkan bahagian kepala udang.
- Ratakan dengan sedikit garam dan grill dengan butter dan garlic hingga masak.
- Alihkan udang dan tumis setengah biji tomato bersama minyak udang dan bawang tadi hingga lembut.
- Kisarkan separuh tomato dan sedikit minyak dan tambahkan tomato yang di tumis tadi. Kisar hingga sebati. Tambahkan perisa secukup rasa.
- Perahkan jus limau gedang dan pukul dengan minyak dan tambahkan perisa dan sedikit lada dan gula.
- Parahkan jus limau nipis dan pukul dengan sedikit minyak dan pukul hingga sebati dan tambahkan perisa.
Cara-cara Penyediaan Kustard Coklat Pisang :
- Pukul telur dengan gula hingga sebati.
- Masukkan serbuk koko dan susu dan pukul hingga sebati.
- Potong pisang dan masukkan di dalam rendian.
- Tuang campuran bahan tadi dan kukus hingga masak.
- Bila sudah masak parutkan sedikat coklat putih dan hidang.
No comments:
Post a Comment