- 2 sudu besar Sos Tomato
- 1 biji Bawang Merah (dipotong dadu)
- 1 ulas Bawang Putih (dipotong dadu)
- 1cm Halia (dipotong dadu)
- 1 batang Cili Merah (dipotong dadu)
- 3 sudu besar Daun Ketumbar (dihiris)
- 1 sudu teh Tepung Beras (dibancuh dengan ¼ cawan air)
- 10 biji Kupang (direbus dalam air hingga masak - siap dibersih dan dipilih)
- Cuka
Cara-cara :
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga harum.
- Masukkan sos tomato dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daun ketumbar dan masukkan ½ cawan air.
- Ubah rasa dengan garam, gula dan lada sulah, kalau tak cukup masam tambahkan sos tomato dan cuka.
- Kemudian masukkan tepung beras yang telah dicampur air, sedikit demi sedikit ke dalam kuali tadi bagi memekatkan sos tersebut.
- Masukkan kupang dan renehkan selama 2 minit, untuk bagi kepang meresap didalam sos.
- Hidangkan sajian ini dengan nasi putih panas.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment