- Timun Laut (direbus dan dipotong dadu)
- 6 batang Kacang Edamame
- 1 biji Cili Benggala (Merah/Hijau)
- 1 biji Bawang Merah Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 sudu besar Tauchu
- 5 biji Buah Keras
- 2cm Halia
- 1 sudu kecil Perasa Sos Ayam
- 1 sudu kecil Minyak Bijan
- 3 tangkai Cili Padi
- 1 sudu Stok Ayam
- Garam
- Gula
Cara-cara :
- Kisarkan buah keras, bawang putih, hal, bawang merah, cili padi dengan sedikit air sehingga halus.
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan sedikit tauchu, stok ayam, lada benggala dan kacang edamame. Gaul sehingga rata.
- Akhir sekali, masukkan timun laut dan sedikit minyak bijan.
- Perasakan bersama garam dan gula.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun timun laut masak tauchu di atas pinggan hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment