Monday, December 5, 2011

Sup Pedas Masam Timun Laut - Zamir


Bahan-bahan :
  • 5cm Halia (dihiris)
  • 1/2 biji Lada Benggala (dihiris)
  • 3 ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 1 batang Timun Tua (dihiris)
  • 1 batang Timun Laut (dihiris)
  • 6 keping Cili Kering (dipotong 3)
  • 1 sudu besar Ikan Masin (dicincang halus)
  • 200 ml Air
  • 2 biji Jus Limau Nipis
  • 1 tangkai Cili Hijau (dipotong dua)
  • Garam
  • Gula
  • 2 sudu besar Minyak Neuvida

Bahan-bahan Sos :
  • 1 sudu besar Karamel Pekat
  • 4 sudu besar Kicap Masin

Cara-cara :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan halia, cili kering, lada benggala dan bawang putih selama 5 minit.
  • Masukkan timun tua dan masukkan bahan–bahan sos dan gaul sehingga rata selama 5 minit.
  • Akhir sekali, masukkan timun laut dan jus limau nipis, dan masakkan selama 3 minit.
  • Keluarkan untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susun sup pedas masam timun laut di atas mangkuk/pinggan hidangan.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment