- 5cm Halia (dihiris)
- 1/2 biji Lada Benggala (dihiris)
- 3 ulas Bawang Putih (dihiris)
- 1 batang Timun Tua (dihiris)
- 1 batang Timun Laut (dihiris)
- 6 keping Cili Kering (dipotong 3)
- 1 sudu besar Ikan Masin (dicincang halus)
- 200 ml Air
- 2 biji Jus Limau Nipis
- 1 tangkai Cili Hijau (dipotong dua)
- Garam
- Gula
- 2 sudu besar Minyak Neuvida
Bahan-bahan Sos :
- 1 sudu besar Karamel Pekat
- 4 sudu besar Kicap Masin
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan halia, cili kering, lada benggala dan bawang putih selama 5 minit.
- Masukkan timun tua dan masukkan bahan–bahan sos dan gaul sehingga rata selama 5 minit.
- Akhir sekali, masukkan timun laut dan jus limau nipis, dan masakkan selama 3 minit.
- Keluarkan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun sup pedas masam timun laut di atas mangkuk/pinggan hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment