- Timun Laut (dipotong panjang dan halus)
- Cili Merah (ditumbuk halus)
- Bawang Besar (ditumbuk halus)
- Telur
- Kacang Edamame
- Bawang Putih (diketuk)
- Gula
- Garam
- Lada Putih
Bahan-bahan Kerabu Timun Laut :
- Timun Laut (dipotong panjang dan halus)
- Air Asam Jawa
- Cili Padi (dipotong halus)
- Bawang Besar (dimayang)
- Tomato (dipotong dadu)
- Jus Limau Nipis
- Gula dan Garam
Bahan-bahan Timun Laut Gula Melaka :
- Timun Laut (dipotong dadu)
- Gula Melaka
- Santan
Cara-cara Penyediaan Timun Laut Goreng :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan cili merah bersama bawang besar sehingga naik bau wangi.
- Kemudian masukkan timun laut dan telur. Gaul bahan-bahan sehingga rata.
- Akhir sekali, masukkan kacang edamame dan perasakan bersama gula, garam dan lada putih.
- Gorengkan sebentar dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Kerabu Timun Laut :
- Gampurkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar dan perasakan bersama garam dan gula.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Timun Laut Gula Melaka :
- Panaskan kuali dan cairkan gula melaka. Selepas itu, tambahkan santan dan gaul sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan timun laut ke dalam mangkuk dan dan masukkan sos gula melaka bersantan tadi.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun timun laut goreng di atas pinggan hidangan bersama Kerabu Timun Laut dan Timun Laut Gula Melaka.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment