- Serbuk Maggi Cukup Rasa
- 1 sudu besar Minyak Bijan
- 1 biji Limau Nipis
- Rasa Garam
- Lada Sulah
- Gamat
- Soo Hoon (direbus lembut)
- Kacang Panjang (dipotong dan direbus)
- Tomato (dihiris nipis)
- Serai (dihiris nipis)
- Bunga Kantan (dihiris nipis)
- Bawang Merah (dihiris)
- Bawang Putih (dicincang)
Bahan-bahan Shi Zhuan Sos :
- 3 biji Cili Padi
- 4 ulas Bawang Putih
- 1 tangkai Daun Bawang
- Gula
- Garam
- Lada Sulah
- Halia
- Minyak
Cara-cara Penyediaan Kerabu Gamat :
- Cuci gamat sehingga bersih dan taburkan serbuk Maggi Cukup Rasa dan rebuskan selama 2 minit.
- Selepas itu, potong gamat tersebut sepanjang 5cm dan masukkan ke dalam mangkuk besar bersama tomato, serai, bunga kantan, bawang merah, bawang putih, soo hoon dan kacang panjang.
- Tambahkan limau ke dalam mangkuk dan minyak bijan. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga rata. Perasakan bersama garam dan lada sulah.
- Selepas siap, ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyedian Shi Zhuan Sos :
- Kisarkan cili padi bersama bawang putih, daun bawang dan halia sehingga lumat.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar tadi sehingga naik bau wangi.
- Selepas itu, masukkan gula, garam dan lada sulah sebagai penambah rasa.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun kerabu gamat di atas pinggan hidangan dan hidangkan bersama Shi Zhun Sos.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment