- 1 biji Pear (dibelah dua dan dibuang biji)
- Gula Perang
- Mentega
- Air
- Jus Lemon
- Pastri Puff (dibentuk mengikut kuali)
- Rosemary
Bahan-bahan Custard :
- Telur Kuning
- Gula
- Kulit Kayu Manis
- Kulit Lemon
- Krim
Cara-cara Penyediaan Tart Pear :
- Masukkan pear dengan gula perang dan mentega, masukkan air sedikit dan masak sehingga pear lembut sedikit.
- Selepas itu, perahkan jus lemon dan gaul bahan-bahan tesebut sehingga gula menjadi keperangan dan pekat.
- Kemudian, masukkan sos caramel tadi kedalam kuali leper dan susun bersama bear yang telah dimasak tadi (bahagian isi pear dibawah).
- Potong pastry puff mengikut bentuk kuali leper dan letakkan puff pastri ke atas pear.
- Masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 190 darjah celcius selama 15 to 20 minit atau sehingga masak.
- Akhir sekali, terbalikkan tart diatas pinggan hidangan dan hias bersama rosemary.
Cara-cara Penyediaan Custard :
- Pukul telur kuning sehingga kembang dan masukkan gula, kulit kayu manis, kulit loemon dan krim.
- Kacau diatas air mereneh (double boiling) dan masak sehingga pekat.
- Akhir sekali tapis dan hidangkan bersama tart.
No comments:
Post a Comment