- Burung Puyuh (ambil bahagian dada dan dicincang halus)
- Tauhu Kering rendam dan potong seperti kepingan mee)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- Bawang Merah (dipotong dadu)
- Saderi (dicincang halus)
- Gula dan Garam
- Lada Sulah
Bahan-bahan Sos Delima :
- Bawang Merah
- Jus Buah Delima (perah dan ambil jusnya sahaja)
- Perahan Limau Nipis
- Cili Padi (dicincang)
- Gula dan Garam
Bahan-bahan Sup Puyuh :
- Bahagian Paha Puyuh
- Bahagian Tulang Puyuh
- Bawang Merah (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- Halia (hiris)
- Lengkuas (dihiris)
- Air
- Kiub Ikan Bilis Maggi
- Lobak
- Saderi
- Fucuk (dihiris seperti mee)
- Bunga Lawang
- Biji Pelaga
- Garam dan Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Wantan :
- Gaulkan campuran bawang putih, bawang merah, Lada Sulah dan garam sehingga rata.
- Ambil kulit wantan dan isikan campuran tadi ditengahnya.
- Kemudian, lipatkan kepada dua dan sapukan dengan sedikit air.
- Didihkan air dan rebuskan wantan tadi selama 8-10 minit.
- Angkat dan hidangkan bersama sos delima.
Cara-cara Penyediaan Sos Delima :
- Campurkan bawang merah, jus buah delima, jus limau nipis, cili padi dan perasakan bersama gula dan garam.
- Gaulkan sehingga rata, dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sup Puyuh :
- Rebuskan air bersama tulang puyuh, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, garam dan lada sulah.
- Biarkan mereneh sementara dan masukkan lobak dan saderi.
- Setelah mendidih masukkan pula peha puyuh dan biarkan direbuskan sebentar.
- Setelah masak, perasakan bersama garam dan lada serta Kiub Ikan Bilis Maggi.
- Akhir sekali masukkan fucuk dan masak sehingga kering.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun wantan di atas pinggan hidangan bersama sos delima yang dituang ke dalam mangkuk.
- Dengan menggunakan pinggan yang lain, tuangkan sup sup puyuh ke dalamnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment