- Burung Puyuh
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Sos :
- Lengkuas
- Buah Delima
- Maggi Cukup Rasa
- Sos BBQ
Bahan-bahan Fucuk Gulung :
- Fucuk
- Lobak Merah
- Saderi
- Timun
Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
- Ikat burung puyuh dengan kemas. Kemudian perapkan bersama garam dan lada hitam.
- Apabila bahan perapan tersebut telah menyerap ke dalam puyuh, panaskan kuali bersama minyak dan goreng burung puyuh sehingga garing selama 8 minit.
- Selepas itu, masukkan ke dalam ketuhar selama 25 minit 180c.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan sos BBQ bersama hirisan lengkuas dan isi buah delima.
- Masukkan air dan gaulkan sehingga sebati dan perasakan bersama Maggi Cukup Rasa.
Cara-cara Penyediaan Fucuk Gulung :
- Rendam fucuk di dalam mangkuk yang berisi air panas sehingga kembang dan ketepikan.
- Rebus lobak merah bersama batang saderi dan timun sehingga masak. Tos dan ketepikan.
- Gulung lobak merah, saderi dan timun dengan fucuk yang lembut tadi.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan Puyuh Panggang di atas pinggan hidangan dan hidangkan bersama nasi dan Fucuk Gulung.
- Tuangkan Sos ke dalam mangkuk kecil dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment