Monday, December 5, 2011

Puyuh Romantis - Wahidan


Bahan-bahan Puyuh Panggang :
  • Burung Puyuh
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Sos :
  • Lengkuas
  • Buah Delima
  • Maggi Cukup Rasa
  • Sos BBQ

Bahan-bahan Fucuk Gulung :
  • Fucuk
  • Lobak Merah
  • Saderi
  • Timun

Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
  • Ikat burung puyuh dengan kemas. Kemudian perapkan bersama garam dan lada hitam.
  • Apabila bahan perapan tersebut telah menyerap ke dalam puyuh, panaskan kuali bersama minyak dan goreng burung puyuh sehingga garing selama 8 minit.
  • Selepas itu, masukkan ke dalam ketuhar selama 25 minit 180c.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan sos BBQ bersama hirisan lengkuas dan isi buah delima.
  • Masukkan air dan gaulkan sehingga sebati dan perasakan bersama Maggi Cukup Rasa.

Cara-cara Penyediaan Fucuk Gulung :
  • Rendam fucuk di dalam mangkuk yang berisi air panas sehingga kembang dan ketepikan.
  • Rebus lobak merah bersama batang saderi dan timun sehingga masak. Tos dan ketepikan.
  • Gulung lobak merah, saderi dan timun dengan fucuk yang lembut tadi.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan Puyuh Panggang di atas pinggan hidangan dan hidangkan bersama nasi dan Fucuk Gulung.
  • Tuangkan Sos ke dalam mangkuk kecil dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment