- 1 ekor Burung Puyuh (dicuci bersih)
- 4 sudu besar Madu
- 1 sudu besar Serbuk kari
- 2 ulas Bawang Putih (dipotong dadu)
- 1 batang Daun Rosemary
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Wantan Berinti Udang :
- 6 keping Kulit Wantan
- 3 ekor Udang (diambil isi dan dicincang halus
- ½ biji Bawang Kuning (dipotong dadu)
- ½ biji Bawang Merah (dipotong dadu)
- 2 Sudu Besar ‘Whipping’ Krim
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Fucuk Berinti Puyuh :
- 1 keping Fucuk (masak sehingga lembut)
- 1 ekor Burung puyuh (diambil isi dan dicincang halus)
- 1 ulas Bawang Putih (potong dadu)
- Garam
- 1 batang Daun Rosemary
Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang Bermadu :
- Campurkan madu, serbuk kari, bawang putih, dauh rosmery, garam dan lada hitam. Gaul sehingga sebati dan perapkan burung puyuh bersama bahan-bahan tadi selama 10 minit.
- Kemudian, panggang burung puyuh tersebut didalam ketuhar dengan 180c atau sehingga masak.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Wantan Berinti Udang :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan udang, bawang kuning, bawang merah, ‘whipping’ krim dan perasakan bersama garam dan lada hitam.
- Selepas itu, ambil kulit wantan dan letak isi udang yang telah ditumis ke dalamnya dan masakkan .
- Sedia untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Fucuk Berinti Puyuh :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan isi burung puyuh sehingga masak.
- Kemudian, ambil kulit fucuk dan letak isi burung puyuh yang telah ditumis tadi dan gulung .
- Sedia untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun Panggang Bermadu di atas pinggan hidangan bersama Wantan Berinti Udang dan Fucuk Berinti Puyuh.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment