- Timun Laut
- Bawang Kuning (dihiris)
- Bawang Putih (dihiris)
- Halia (ditumbuk kasar)
- Lengkuas (ditumbuk kasar)
- Serai (dititik)
- Limau Nipis
- Lobak Merah
- Saderi
- Cili Padi (dipotong dadu)
- Air
- Garam
- Lada Sulah
Cara-cara :
- Didihkan air di dalam periuk dan celurkan sebentar timun laut bersama sedikit garam. Toskan dan hiriskan timun laut.
- Selepas itu, dengan menggunakan periuk yang lain, rebuskan bawang kuning, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan limau nipis.
- Biarkan sementara, dan masukkan lobak merah dan saderi. Gaul bahan-bahan sehingga rata.
- Kemudian, masukkan hirisan timun laut yang telah dicelurkan tadi.
Susunan Hidangan :
- Masukkan sup ke dalam mangkuk hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment