- Timun Laut
- Bawang Merah (dikisar halus)
- Bawang Putih (dikisar halus)
- Cili Padi (dikisar halus)
- Serai(dikisar halus)
- Kunyit Hidup (dikisar halus)
- Halia (dikisar halus)
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Pelaga
- Kentang
- Santan
- Tomato
- Asam Keping
Cara-cara :
- Panaskan periuk bersama air dan rebuskan timun laut bersama kulit kayu manis, bunga lawang, lada sulah dan garam.
- Kemudian, toskan dan potong timun laut rebus tadi kepada bentuk dadu dengan ukuran 1 inci.
- Selepas itu, panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dengan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, halia dan serai. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga naik bau wangi.
- Masukkan pula timun laut dan kentang. Gaulkan bersama bahan-bahan sehingga rata.
- Tambahkan santan dan air serta tomato, dan masak sehingga mendidih.
- Akhir sekali perasakan bersama garam.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment