- 1 ekor Burung Puyuh (dipotong 4)
- ½ ibu jari Lengkuas dititik
- 1 biji Kentang
- Garam dan Gula
- Lada Hitam
- Lada Sulah
- Cili Merah
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Pelaga
- Daun Salari
- Fucuk
- Lobak Merah
Bahan-bahan Wantan Puyuh Goreng :
- Burung Puyuh (diambil isi sahaja dan dipotong kecil)
- Kulit Wantan
- Bawang Besar (dipotong dadu kecil)
- Bawang Putih (dipotong dadu kecil)
- Lobak Merah (dipotong dadu kecil)
- Cili Merah
- Lada Hitam
- Lada Sulah
- Garam
Cara-cara Penyediaan Sup Burung Puyuh :
- Panaskan kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelage dan lengkuas sehingga naik bau wangi.
- Setelah itu, masukkan kentang kemudian masukkan daging burung puyuh. Gaul bahan sehingga rata dan perasakan bersama lada sulah dan lada hitam.
- Kemudian masukkan lobak merah dan gaul rata.
- Setelah itu, masukkan air danbiarkan mendidihkan.
- Akhir sekali, masukkan saderi dan fucuk. Perasakan dengan garam dan gula.
- Apabila bahan-bahan sudah sebati dan masak, ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Wantan Puyuh Goreng :
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik wangi.
- Kemudian, masukkan isi burung puyuh dan perasakan dengan garam, lada sulah dan lada hitam.
- Setelah masak, ketepikan untuk sementara.
- Sediakan kulit wantan dan letakkan isi puyuh yang telah dimasak di atas kulit wantan.
- Kemudian, basahkan keliling kulit wantan dengan air dan lipatkan menjadi dua. Pastikan bila dilipat tiada ruang udara.
- Setelah siap, panaskan kuali bersama minyak, dan goreng wantan sehingga masak dan keperangan.
- Sedia untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Tuangkan Sup Burung Puyuh ke dalam mangkuk hidangan dan hidangkan juga bersama Wantan Puyuh Goreng.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment