- Peha Puyuh
- 1 sudu besar Karamel pekat
- 4 sudu besar Cuka
- 250ml Air
- 4 ulas Bawang Putih (ditumbuk sekali)
- 1 tangkai Cili (dipotong separuh)
- 1 batang Serai (dipotong separuh)
- 1 sudu kecil Lada Hitam
- Garam
Bahan-bahan Sos Delima :
- 1 biji Buah Delima
- 1 sudu besar Karamel Pekat
- 1 sudu besar Gula
- Garam
- 200ml Air
Bahan-bahan Wantan Puyuh :
- 4 dada Burung Puyuh
- 1 sudu besar Fucuk (dihiris)
- 2 helai Kulit Wantan
- Sos Delima
Bahan-bahan Puyuh Goreng :
- 4 kepak Burung Puyuh
- 2 batang Cili Dikisar
- 3 ulas Bawang Putih (dikisar)
- 1 ibu jari Lengkuas (dikisar)
- 1 biji Bawang Besar (dikisar)
- 2 sudu besar Minyak (untuk mengoreng)
- Garam
Cara-cara Penyediaan Adobo Puyuh :
- Didih air bersama karamel pekat, cuka, bawang putih, lada hitam dan serai.
- Masukkan peha ayam dan cili dan masak selama 3 minit.
- Masukkan periuk ke dalam ketuhar pada suhu 100c selama 15 minit.
- Perasakan bersama garam secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Sos Delima :
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak selama 25 minit atau sehingga sos tinggal separuh atau suku jumlah sebenar.
- Ketepikan untuk hidangan wantan puyuh.
Cara-cara Penyediaan Wantan Puyuh :
- Dengan menggunakan kuali, masak dada puyuh selama 2 minit dan kemudian hiriskan.
- Selepas itu, gaulkan dada puyuh bersama fucuk dan sos delima.
- Letakkan isinya di atas satu kulit wantan dan tutup atasnya.
- Rebus wantan selama 2 minit.
- Tuangkan sedikit sos delima di atas wantan setelah masak.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Puyuh Goreng :
- Kisarkan bawang besar, cili, bawang putih dan lengkuas sehingga halus.
- Perapkan kepak bersama bahan kisar dan cuka selama 20 minit.
- Akhir sekali, dengan menggunakan kuali yang telah dipanaskan dengan minyak, goreng kepak selama 1 hingga 1 setengah minit.
Susunan Hidangan :
- Susunkan Adobo Puyuh di atas pinggan hidangan bersama Wantan Puyuh, Sos delima serta Puyuh Goreng.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment