Monday, December 5, 2011

Puyuh Pinoy - Zamir


Bahan-bahan Adobo Puyuh :
  • Peha Puyuh
  • 1 sudu besar Karamel pekat
  • 4 sudu besar Cuka
  • 250ml Air
  • 4 ulas Bawang Putih (ditumbuk sekali)
  • 1 tangkai Cili (dipotong separuh)
  • 1 batang Serai (dipotong separuh)
  • 1 sudu kecil Lada Hitam
  • Garam

Bahan-bahan Sos Delima :
  • 1 biji Buah Delima
  • 1 sudu besar Karamel Pekat
  • 1 sudu besar Gula
  • Garam
  • 200ml Air

Bahan-bahan Wantan Puyuh :
  • 4 dada Burung Puyuh
  • 1 sudu besar Fucuk (dihiris)
  • 2 helai Kulit Wantan
  • Sos Delima

Bahan-bahan Puyuh Goreng :
  • 4 kepak Burung Puyuh
  • 2 batang Cili Dikisar
  • 3 ulas Bawang Putih (dikisar)
  • 1 ibu jari Lengkuas (dikisar)
  • 1 biji Bawang Besar (dikisar)
  • 2 sudu besar Minyak (untuk mengoreng)
  • Garam


Cara-cara Penyediaan Adobo Puyuh :
  • Didih air bersama karamel pekat, cuka, bawang putih, lada hitam dan serai.
  • Masukkan peha ayam dan cili dan masak selama 3 minit.
  • Masukkan periuk ke dalam ketuhar pada suhu 100c selama 15 minit.
  • Perasakan bersama garam secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Sos Delima :
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak selama 25 minit atau sehingga sos tinggal separuh atau suku jumlah sebenar.
  • Ketepikan untuk hidangan wantan puyuh.

Cara-cara Penyediaan Wantan Puyuh :
  • Dengan menggunakan kuali, masak dada puyuh selama 2 minit dan kemudian hiriskan.
  • Selepas itu, gaulkan dada puyuh bersama fucuk dan sos delima.
  • Letakkan isinya di atas satu kulit wantan dan tutup atasnya.
  • Rebus wantan selama 2 minit.
  • Tuangkan sedikit sos delima di atas wantan setelah masak.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Puyuh Goreng :
  • Kisarkan bawang besar, cili, bawang putih dan lengkuas sehingga halus.
  • Perapkan kepak bersama bahan kisar dan cuka selama 20 minit.
  • Akhir sekali, dengan menggunakan kuali yang telah dipanaskan dengan minyak, goreng kepak selama 1 hingga 1 setengah minit.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan Adobo Puyuh di atas pinggan hidangan bersama Wantan Puyuh, Sos delima serta Puyuh Goreng.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment