- 500 ml Air
- 150 gm Gula Kasar
- 15 gm Kulit Lemon
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 2 biji Bunga Cengkih
- 350 gm Campuran Strawberi, Beri Biru, Beri Hitam, Raspberi dan “Goose" Beri
- 1 biji Jus Lemon
- 1 sudu kecil Esen Vanila
Bahan-bahan Krim 'Mascarpone' Lemon :
- 100 ml “Whipping” Krim
- 50 ml Keju “Mascarpone”
- 2 sudu besar Jus Lemon
- 2 sudu besar Gula Aising
Cara-cara Penyediaan Sup Beri Berempah :
- Didihkan air di dalam periuk dan masukkan gula, kulit kayu manis, bunga cengkih, kulit lemon, esen vanila, dan jus lemon selama 15 minit.
- Setelah itu, masukkan ¾ campuran beri dan renehkan ia selama 10 minit iaitu sehingga rasa beri keluar tetapi tidak hancur.
- Tapiskan ia dan ketepikan air rebusan beri/sup beri tersebut.
- Sejukkan sup dan hiaskan ia dengan baki campuran beri segar tadi.
Cara-cara Penyediaan Krim 'Mascarpone' Lemon :
- Pukul “whipping” krim sehingga kembang/naik 2 kali ganda.
- Kemudian, pukul keju “mascarpone” bersama jus lemon dan gula aising. Gaul rata bersama “whipping” krim tadi secara perlahan-perlahan supaya krim tadi hilang anginnya.
Susunan Hidangan :
- Hidangkan sup di dalam mangkuk hidangan bersama krim “mascarpone” lemon.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment