- 1 sudu besar Serbuk Paprika
- 1 sudu Daun Thyme
- Lada Hitam
- Ribeye Steak
- Cili Kering
Bahan-bahan Pie :
- 4 biji Cendawan Butang
- 1 sudu besar Mentega
- 2 sudu besar Gula
- 1 sudu Daun Thyme
- 4 buah Pear
- Cili Kering
- Garam
- Pastri Puff
- Minyak Neuvida
Bahan-bahan Acar Timun dan Tomato :
- 3biji Tomato (dipotong dadu)
- ¼ batang Timun (dipotong dadu)
- Garam
- Cuka
- Jeruk Jalapeno
- Gula
Bahan-bahan Sos Krim :
- 1/4 biji Lemon
- 50ml Krim
- Mentega
- Bawang Putih
- Jeruk Jalapeno
Cara-cara Penyediaan Steak :
- Perapkan steak yang telah disapukan minyak Neuvida bersama serbuk paprika, kepingan cili kering, lada hitam dan daun thyme selama 2 minit.
- Panaskan kuali bersama minyak dan masak ia selama 3 minit pada kedua-dua bahagian steak.
- Kemudian, masak selama 5 minit di dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
Cara-cara Penyediaan Pie :
- Masakkan cendawan selama 3 minit didalam kuali bersama minyak neuvida, gula, mentega, serbuk cili-kering dan daun thyme.
- Kemudian, masukkan buah pear dan masak selama 2 minit dan tambahkan garam secukup rasa.
- Keluarkan dari kuali dan rehatkan selama 2 minit.
- Selepas itu, letakkan pastri puff di atasnya dan bakar dalam ketuhar selama 10 minit pada suhu 190 darjah celcius.
Cara-cara Penyediaan Acar Timun dan Tomato :
- Panaskan kuali dan masukkan cuka dan gula. Masak sehingga gula cair dan keperangan.
- Perapkan tomato dan timun bersama selama 3 minit. Masukkan juga sedikit jalapeno jeruk yang dicincang.
- Kemudian masukkan cuka dan gula yang telah menjadi perang tadi ke dalam sayuran dan perap selama 30 minit.
Cara-cara Penyediaan Sos Krim :
- Dengan menggunakan kuali yang digunakan untuk masak steak tadi, panaskan mentega dan masukkan bawang putih, jalapeno jeruk, lemon dan krim.
- Setelah masak, kisar bahan-bahan tadi dan tapis kan sos nya.
No comments:
Post a Comment