Sunday, December 4, 2011

Sotong Sumbat Maggi 2 Minit Perencah Kari Bersama Sambal Tumis Petai - Chef Muluk


Bahan-bahan :
  • 1 bungkus Maggi 2 Minit Perencah Kari (direbus selama 3 minit, tos, gaul bersama perencah dan ketepikan)
  • 3 ekor (300gm)Sotong (saiz sederhana, dibersihkan)
  • 50gm Bawang Merah (ditumbuk halus)
  • 2 camca besar Minyak Jagung

Bahan-bahan A :
  • 100gm Lobak Merah
  • 100gm Timun
  • 100gm Sengkuang
  • * semua bahan dihiris halus 8 cm panjang

Bahan-bahan B :
  • 1 bungkus Tumisan Sambal Tumis Maggi
  • 50gm Petai
  • 1 camca besar Jus Asam Jawa Pekat
  • 1 camca teh Gula
  • 250ml Air

Cara-cara :
  • Susun dan sumbat Bahan-bahan A dan maggi 2 minit perencah kari ke dalam sotong yang telah dibersihkan, goreng seketika di atas kuali hingga sotong masak, ketepikan.
  • Untuk membuat sambal tumis, panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan Bahan-bahan B dan masak hingga kuah menjadi pekat.
  • Untuk hidangan, potong setiap ekor sotong kepada tiga bahagian, susun atas pinggan.
  • Tuangkan kuah ke atas atau di sekeliling hirisan sotong.
  • Hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment