- 1 bungkus Maggi 2 Minit Perencah Kari (direbus selama 3 minit, tos, gaul bersama perencah dan ketepikan)
- 3 ekor (300gm)Sotong (saiz sederhana, dibersihkan)
- 50gm Bawang Merah (ditumbuk halus)
- 2 camca besar Minyak Jagung
Bahan-bahan A :
- 100gm Lobak Merah
- 100gm Timun
- 100gm Sengkuang
- * semua bahan dihiris halus 8 cm panjang
Bahan-bahan B :
- 1 bungkus Tumisan Sambal Tumis Maggi
- 50gm Petai
- 1 camca besar Jus Asam Jawa Pekat
- 1 camca teh Gula
- 250ml Air
Cara-cara :
- Susun dan sumbat Bahan-bahan A dan maggi 2 minit perencah kari ke dalam sotong yang telah dibersihkan, goreng seketika di atas kuali hingga sotong masak, ketepikan.
- Untuk membuat sambal tumis, panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan Bahan-bahan B dan masak hingga kuah menjadi pekat.
- Untuk hidangan, potong setiap ekor sotong kepada tiga bahagian, susun atas pinggan.
- Tuangkan kuah ke atas atau di sekeliling hirisan sotong.
- Hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment