- 8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)
- 8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)
- 160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci bersih)
- 120gm Udang Kara (dipotong medallion)
- 120gm Ikan Merah Filet
- 120gm Sotong Putih
- 100gm Lala Manila
- 300gm Buah Tomato Plum (dicincang kasar)
- 80gm Lobak Merah (dihiris nipis)
- 80gm Daun Saderi (dihiris)
- 80gm Leek (dihiris)
- 80gm ‘Fennel’ (dihiris)
- 60gm Bawang Besar(dipotong dadu)
- 40gm Bawang Putih (dimayang)
- 1 ikat Campuran Herba Thyme, Daun Bay, Daun Pasli ('Bouquet Garni')
- 1gm Bunga Saffron
- 500ml Air Rebusan Ikan
- 30gm Daun Parsley (dicincang kasar)
- Lada Hitam
- Garam
Bahan-bahan Rouille :
- 150gm Roti sandwich (dipotong dadu)
- 170gm Lada Benggala Merah(di bakar, dibuang kulit dan dipotong)
- 2 ulas Bawah Putih (dibuang kulit)
- 1 biji Cili Merah (dibuang biji)
- 30ml Minyak Neuvida
- Lada Hitam
- Garam
Cara-cara Penyediaan Sup Boullibaise :
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar, daun seleri, bawang perai, lobak merah dan ‘fennel’ hingga wangi.
- Masukkan tomato cincang dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan bunga saffron. Kemudian masukkan ketam, udang kara, lala, kepah dan sotong. Kacau seketika.
- Kemudian masukkan ‘bouquet garni’ dan air rebusan ikan.
- Didihkan diatas api beberapa minit.
- Kemudian masukkan udang dan ikan dan biarkan di atas pai hingga masak.
- Masukkan bahan perasa.
Cara-cara Penyediaan Rouille :
- Rendam roti dalam air beberapa minit hingga kembang.
- Masukkan lada benggala, roti, bawang putih, cili merah dan minyak neuvida ke dalam pengisar dan kisar sehingga adunan menjadi halus.
- Masukkan bahan perasa.
No comments:
Post a Comment