- 5 biji Beri Hitam
- 5 biji Beri Biru
- 3 biji Goose Beri
- 3 biji Raspberi
- 2 sudu Gula
- 1 sudu Air
- 3 keping Roti
Bahan-bahan 'Anglaise' :
- 3 biji Telur Kuning
- 200ml Susu
- 3 sudu Gula
- Krim Anglaise
Bahan-bahan Sos Strawberi :
- 5 biji Strawberi
- 1 sudu Gula
- 1 sudu Air
- 1 sudu kecil Pewarna Merah
Bahan-bahan Krim Putar :
- 100ml Krim
- 1 sudu Gula
Cara-cara Penyediaan Roti :
- Panaskan kuali dan campurkan kesemua buah beri bersama gula dan air dan masak sehingga hancur.
- Kemudian, rendamkan roti ke dalam sos beri.
Cara-cara Penyediaan Krim 'Anglaise' :
- Pukul telur dan gula sehingga kembang sedikit.
- Selepas itu, masukkan susu dan masak menggunakan mangkuk besi/kaca di atas periuk air yang mendidih.
- Apabila masak, lapiskan roti beri dan tuangkan krim anglaise di dalam acuan yang disusun roti.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180’C atau sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Sos Strawberi :
- Masakkan kesemua bahan-bahan diatas.
- Kisarkan sehingga hancur dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Krim Putar :
Campurkan bahan-bahan diatas dan putarkan sehingga kembang.
Susunan Hidangan :
- Susun roti beri yang telah dilapisi krim “anglaise” di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama sos strawberi dan krim putar.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment