- 3 biji Telur Putih
- 95gm Gula Kastor
- 75gm Tepung (diayak)
- 1 biji Kulit Oren dan Jusnya
- Nut Meg
Bahan-bahan Krim :
- Krim Keju
- Krim Putar
- Madu
Bahan-bahan Telur Putih :
- 2 biji Telur Putih
- 50gm Gula Kastor
Bahan-bahan Jus :
- (dipotong mengikut cita rasa sendiri)
- Strawberi
- Blueberi
- Rasberi
- Beri Hitam
- Gooseberi
Cara-cara Penyediaan Roulade :
- Pukulkan telur putih sehingga kembang dan tambahkan gula sedikit demi sedikit sehingga telur menjadi pekat.
- Kemudian, campurkan tepung, kulit oren dan jusnya serta nutmeg ke dalam pes telur putih. Gaul sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan bakar ia selama 10-15 minit dengan suhu 180’c atau sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Krim :
Pukulkan krim cheese, krim putar dan madu sehingga sebati. Simpankan dalam peti sejuk.
Cara-cara Penyediaan Telur Putih :
- Pukulkan telur putih sehingga kembang dan tambahkan gula. (Tambahkan gula sedikit demi sedikit sehingga stiff peaks dan memperoleh pes yang berkilat.
- Bentukkan bakul dan bakar sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Jus :
- Campurkan semua bahan dan renehkan sehingga pekat.
- Letakan krim dalam bakul (telur putih) dan taburkan dengan campuran beri.
- Sapukan krim atas kepingan route (roulade) dan taburkan campuran beri dan gulungkannya.
- Sapukan renehan jus di tepi.
No comments:
Post a Comment