- 120gm Mentega
- ¾ Gula
- 1 ½ sudu teh Esen Vanila
- 2 biji Putih Telur
- 2 biji Kuning Telur
- 1 ½ cawan Tepung Gandum (diayak)
- Pewarna Merah
- “Blueberry”
Bahan-bahan Compote Strawberry dan Raspberry :
- 1 ½ cawan Air
- ¾ cawan Gula
- ½ biji Jus Lemon
- ½ sudu teh Vanilla
- “Strawberry” (dipotong kasar)
- “Raspberry” (dipotong kasar)
Cara-cara Penyediaan Cupcake Blueberry Vanilla :
- Pukul telur putih sehingga kembang dan biarkannya sebentar.
- Dengan menggunakan mangkuk yang lain, pukul mentega bersama gula sehingga sebati. Masukkan kuning telur, esen vanila dan tepung ke dalamnya.
- Selepas itu, masukkan pula “blueberry” dan putih telur yang telah diputar sehingga kembang tadi secara perlahan-perlahan.
- Akhir sekali, bakarkannya dengan suhu 180 darjah celcius, selama 10 – 12 minit atau sehingga masak dan keperangan di atasnya.
Cara-cara Penyediaan Compote Strawberry dan Raspberry :
- Panaskan periuk bersama air, dan renehkan buah “strawberry” dan “raspberry”.
- Selepas itu, masukkan gula dan biarkan ia sehingga pekat dan masukkan perahan jus lemon.
- Akhir sekali, masukkan vanila dan sejukkan ia.
Susunan Hidangan :
Susun “cupcakes” diatas pinggan dan hidangkan bersama compote “strawberry” dan “raspberry”.
No comments:
Post a Comment