Sunday, December 4, 2011

Puyuh Tiga Gaya - Azlina


Bahan-bahan Puyuh Panggang :
  • 1 ekor Burung Puyuh
  • 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 1 batang Herba ‘thyme’
  • 1 sudu besar Isi Buah Delima
  • Garam
  • Lada Hitam
  • Minyak

Bahan-bahan 'Tortellini' Puyuh :
  • 2 keping Dada Puyuh (dicincang halus)
  • 2 ekor Udang Galah (dicincang halus)
  • 1 sudu besar Lobak (dicincang halus)
  • 1 sudu besar Sengkuang (dicincang halus)
  • 1 sudu besar Bawang Besar (dicincang halus)
  • 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • 2 keping Wantan
  • ½ biji Tomato (didadu)
  • ¼ cawan Krim

Bahan-bahan Peha Puyuh Goreng :
  • 2 bahagian Peha Burung Puyuh
  • ½ ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 1/4 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 1 keping Fucuk
  • Garam
  • Lada hitam

Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
  • Solok puyuh dengan bawang putih, thyme dan biji delima.
  • Perapkan bahagian luar dengan garam, lada dan minyak.
  • Panaskan pan dan masakkan puyuh selama 3 minit di setiap bahagian.
  • Masukkan puyuh ke dalam ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan 'Tortellini' Puyuh :
  • Campurkan bahan yang telah dicincang iaitu puyuh, udang galah, lobak, sengkuang, bawang besar dan bawang putih dan gaul sehingga rata.
  • Perasakan bersama garam dan lada.
  • Kemudian, isikan ke dalam wantan dan bentukkan menjadi tortellini.
  • Selepas itu, rebuskan didalam air yang panas selama 5-8 minit atau sehingga masak dan toskan.
  • Dengan menggunakan kuali, panaskan minyak, dan masukkan sedikit bawang putih, bawang besar dan tomato.
  • Tumiskan kan sehingga naik bau dan tuang krim. Gaul sehingga masak.
  • Akhir sekali, tuangkan ke atas torterllini.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Peha Puyuh Goreng :
  • Perapkan peha puyuh bersama bawang putih, bawang besar, garam dan lada.
  • Potong fucuk dengan cara menggulungkannya dan potong 1.5 cm panjang.
  • Lilitkan pada peha puyuh dan goreng sehingga keemasan.
  • Ketepiakan untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susun Puyung Panggang di atas pinggan hidangan bersama ‘Tortellini Puyuh’ dan Peha Puyuh Goreng.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment