- 1 ekor Burung Puyuh
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 batang Herba ‘thyme’
- 1 sudu besar Isi Buah Delima
- Garam
- Lada Hitam
- Minyak
Bahan-bahan 'Tortellini' Puyuh :
- 2 keping Dada Puyuh (dicincang halus)
- 2 ekor Udang Galah (dicincang halus)
- 1 sudu besar Lobak (dicincang halus)
- 1 sudu besar Sengkuang (dicincang halus)
- 1 sudu besar Bawang Besar (dicincang halus)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- 2 keping Wantan
- ½ biji Tomato (didadu)
- ¼ cawan Krim
Bahan-bahan Peha Puyuh Goreng :
- 2 bahagian Peha Burung Puyuh
- ½ ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1/4 biji Bawang Besar (dicincang)
- 1 keping Fucuk
- Garam
- Lada hitam
Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
- Solok puyuh dengan bawang putih, thyme dan biji delima.
- Perapkan bahagian luar dengan garam, lada dan minyak.
- Panaskan pan dan masakkan puyuh selama 3 minit di setiap bahagian.
- Masukkan puyuh ke dalam ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan 'Tortellini' Puyuh :
- Campurkan bahan yang telah dicincang iaitu puyuh, udang galah, lobak, sengkuang, bawang besar dan bawang putih dan gaul sehingga rata.
- Perasakan bersama garam dan lada.
- Kemudian, isikan ke dalam wantan dan bentukkan menjadi tortellini.
- Selepas itu, rebuskan didalam air yang panas selama 5-8 minit atau sehingga masak dan toskan.
- Dengan menggunakan kuali, panaskan minyak, dan masukkan sedikit bawang putih, bawang besar dan tomato.
- Tumiskan kan sehingga naik bau dan tuang krim. Gaul sehingga masak.
- Akhir sekali, tuangkan ke atas torterllini.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Peha Puyuh Goreng :
- Perapkan peha puyuh bersama bawang putih, bawang besar, garam dan lada.
- Potong fucuk dengan cara menggulungkannya dan potong 1.5 cm panjang.
- Lilitkan pada peha puyuh dan goreng sehingga keemasan.
- Ketepiakan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun Puyung Panggang di atas pinggan hidangan bersama ‘Tortellini Puyuh’ dan Peha Puyuh Goreng.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment