Sunday, December 4, 2011

Puyoh Bersama Fucuk Sumbat Grill - Danial


Bahan-bahan Puyuh :
  • 2 ekor Burung Puyuh
  • Garam
  • Serbuk Paprika
  • Lada Hitam
  • Daun Rosemary (dicincang halus)

Bahan-bahan Fucuk Sumbat Grill :
  • Watan
  • Fucuk
  • Lengkuas
  • Lada Putih
  • Lobak Merah(dipotong dadu)
  • Ubi Kentang (dipotong dadu)
  • Bawang Kuning (dipotong dadu)
  • Cendawan Butang
  • Daun Salari
  • Garam
  • Serbuk Paprika
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Sos :
  • Buah Delima
  • Bawang putih (dicincang)
  • Bawang kuning (dicincang)
  • Garam
  • Lada Hitam

Cara-cara Penyediaan Puyuh :
  • Perapkan ayam dengan sedikit garam, serbuk paprika, lada hitam dan daun rosemary.
  • Selepas itu, gorengkan sementara di atas kuali sehingga keperangan.
  • Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit.

Cara-cara Penyediaan Fucuk Sumbat Grill :
  • Rebuskan fucuk sehingga lembut.
  • Pada masa yang sana, panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang kuning bersama lobak merah dan ubi kentang.
  • Kemudian perasakan dengan sedikit garam, lada hitam dan sedikit paprika.
  • Selepas itu, bentangkan fucuk yang telah direbus di atas lapik pemotong, dan isi bahan yang ditumis ke dalamnya.
  • Kemudian gulung dan balutkan fucuk dan panggangkan di atas kuali pemanggang selama 5 minit dan keperangan.

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan isi buah delima ke dalamnya.
  • Kemudian masukkan bawang dan bawang putih. Perasakan bersama garam dan lada hitam.
  • Tumiskan selama 5 minit dan siap dihidangkan.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan puyuh di atas pinggan hidangan bersama fucuk sumbat ‘grill’ dan sos.
  • Sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment