- 2 ekor Burung Puyuh
- Garam
- Serbuk Paprika
- Lada Hitam
- Daun Rosemary (dicincang halus)
Bahan-bahan Fucuk Sumbat Grill :
- Watan
- Fucuk
- Lengkuas
- Lada Putih
- Lobak Merah(dipotong dadu)
- Ubi Kentang (dipotong dadu)
- Bawang Kuning (dipotong dadu)
- Cendawan Butang
- Daun Salari
- Garam
- Serbuk Paprika
- Lada Hitam
Bahan-bahan Sos :
- Buah Delima
- Bawang putih (dicincang)
- Bawang kuning (dicincang)
- Garam
- Lada Hitam
Cara-cara Penyediaan Puyuh :
- Perapkan ayam dengan sedikit garam, serbuk paprika, lada hitam dan daun rosemary.
- Selepas itu, gorengkan sementara di atas kuali sehingga keperangan.
- Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit.
Cara-cara Penyediaan Fucuk Sumbat Grill :
- Rebuskan fucuk sehingga lembut.
- Pada masa yang sana, panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang kuning bersama lobak merah dan ubi kentang.
- Kemudian perasakan dengan sedikit garam, lada hitam dan sedikit paprika.
- Selepas itu, bentangkan fucuk yang telah direbus di atas lapik pemotong, dan isi bahan yang ditumis ke dalamnya.
- Kemudian gulung dan balutkan fucuk dan panggangkan di atas kuali pemanggang selama 5 minit dan keperangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan isi buah delima ke dalamnya.
- Kemudian masukkan bawang dan bawang putih. Perasakan bersama garam dan lada hitam.
- Tumiskan selama 5 minit dan siap dihidangkan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan puyuh di atas pinggan hidangan bersama fucuk sumbat ‘grill’ dan sos.
- Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment