Monday, December 5, 2011

Puyuh Tiga Cara - Felix


Bahan-bahan Burung Puyuh :
  • 1 ekor Burung Puyuh (dibuang sayap dan dibersihkan)
  • 4 biji Lengkuas (dikisar dan diambil jusnya)
  • 1 sudu teh Garam
  • 1 sudu besar Gula
  • 1liter Stok Burung Puyuh

Bahan-bahan Sui Kow Burung Puyuh :
  • ½ ekor Burung Puyuh (dibuang tulang dan dicincang halus)
  • ½ batang Lobak Merah (dipotong dadu)
  • ¼ biji Bawang Merah Besar (dipotong dadu halus)
  • 1 batang Daun Thyme (dicincang)
  • 2 keping Kulit Wantan
  • Garam dan Lada

Bahan-bahan Lok Bak Burung Puyuh :
  • ½ ekor Burung Puyuh (dibuang tulang dan dicincang halus)
  • ½ batang Lobak Merah (dipotong dadu)
  • ¼ biji Burung Merah Besar (dipotong dadu halus)
  • 1 batang Daun ‘Thyme’ (dicincang)
  • 1 keping Kulit Fucuk (Direndam dalam air panas)
  • Garam
  • Lada

Bahan-bahan Sos dan Salad :
  • ½ biji Fennel (dihiris halia halus)
  • ½ biji Jus Buah Delima
  • ½ biji Buah Delima
  • Cuka
  • Garam
  • Gula

Cara-cara Penyediaan Burung Puyuh :
  • Renehkan burung puyuh didalam stok burung puyuh selama 10 minit dengan menggunakan api sederhana.
  • Kemudian,salutkan burung puyuh dengan jus lengkuas yang telah dicampurkan dengan garam dan gula.
  • Selepas itu, goreng burung puyuh dengan sedikit minyak di atas kuali yang panas. (Pastikan burung puyuh itu ada ‘ scratch-mark’ yang cantik)
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sui Kow Burung Puyuh :
  • Gaulkan kesemua bahan kecuali kulit wantan dalam mangkuk ‘stainless steel ‘besar (sui kow).
  • Ambil 1 sudu besar campuran sui kow dan balutkan dengan kulit wantan dalam bentuk ‘sui kow’. Lekatkan kulit sui kow dengan sedikit air dan picitkan untuk lekatkan kulitnya.
  • Rebus ‘sui kow’ dalam stok burung puyuh, selama 5 minit dengan api sederhana.
  • Toskan dan ketepikan.

Cara-cara Penyediaan Lok Bak Burung Puyuh :
  • Campur semua bahan kecuali kulit fucuk.
  • Kemudian, letakkan bahan gaulan tadi di atas fucuk dan gulungkan ketat-ketat.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan goreng hingga kedua-dua belah gulungan menjadi ranggup.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sos dan Salad :
  • Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata.
  • Biarkan sementara untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susun burung puyuh, sui kow dan Loh Bak di atas pinggan hidangan.
  • Kemudian, renjiskan sedikit minyak atas burung puyuh.
  • Selepas itu, taburkan biji delima dan hirisan fennel di atas atas ketiga-tiga elemen.
  • Tuangkan sikit sos ke atas pinggan dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment