- 1 ekor Burung Puyuh (dibuang sayap dan dibersihkan)
- 4 biji Lengkuas (dikisar dan diambil jusnya)
- 1 sudu teh Garam
- 1 sudu besar Gula
- 1liter Stok Burung Puyuh
Bahan-bahan Sui Kow Burung Puyuh :
- ½ ekor Burung Puyuh (dibuang tulang dan dicincang halus)
- ½ batang Lobak Merah (dipotong dadu)
- ¼ biji Bawang Merah Besar (dipotong dadu halus)
- 1 batang Daun Thyme (dicincang)
- 2 keping Kulit Wantan
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Lok Bak Burung Puyuh :
- ½ ekor Burung Puyuh (dibuang tulang dan dicincang halus)
- ½ batang Lobak Merah (dipotong dadu)
- ¼ biji Burung Merah Besar (dipotong dadu halus)
- 1 batang Daun ‘Thyme’ (dicincang)
- 1 keping Kulit Fucuk (Direndam dalam air panas)
- Garam
- Lada
Bahan-bahan Sos dan Salad :
- ½ biji Fennel (dihiris halia halus)
- ½ biji Jus Buah Delima
- ½ biji Buah Delima
- Cuka
- Garam
- Gula
Cara-cara Penyediaan Burung Puyuh :
- Renehkan burung puyuh didalam stok burung puyuh selama 10 minit dengan menggunakan api sederhana.
- Kemudian,salutkan burung puyuh dengan jus lengkuas yang telah dicampurkan dengan garam dan gula.
- Selepas itu, goreng burung puyuh dengan sedikit minyak di atas kuali yang panas. (Pastikan burung puyuh itu ada ‘ scratch-mark’ yang cantik)
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sui Kow Burung Puyuh :
- Gaulkan kesemua bahan kecuali kulit wantan dalam mangkuk ‘stainless steel ‘besar (sui kow).
- Ambil 1 sudu besar campuran sui kow dan balutkan dengan kulit wantan dalam bentuk ‘sui kow’. Lekatkan kulit sui kow dengan sedikit air dan picitkan untuk lekatkan kulitnya.
- Rebus ‘sui kow’ dalam stok burung puyuh, selama 5 minit dengan api sederhana.
- Toskan dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Lok Bak Burung Puyuh :
- Campur semua bahan kecuali kulit fucuk.
- Kemudian, letakkan bahan gaulan tadi di atas fucuk dan gulungkan ketat-ketat.
- Panaskan kuali bersama minyak dan goreng hingga kedua-dua belah gulungan menjadi ranggup.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos dan Salad :
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata.
- Biarkan sementara untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun burung puyuh, sui kow dan Loh Bak di atas pinggan hidangan.
- Kemudian, renjiskan sedikit minyak atas burung puyuh.
- Selepas itu, taburkan biji delima dan hirisan fennel di atas atas ketiga-tiga elemen.
- Tuangkan sikit sos ke atas pinggan dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment