- 2 ekor Burung Puyuh (dicuci bersih)
- 1 inchi Halia (dikisar)
- 1 inchi Lengkuas (dikisar)
- 3 ulas Bawang Merah (dikisar)
- 5 ulas Bawang Putih (dikisar)
- 5 biji Cili Kering(dikisar)
- 3 sudu Kicap Pekat
- 1 batang Kayu Manis
- Lada
- Gula
- Garam
- Fucuk
- Wantan
Bahan-bahan Salsa :
- ½ biji Delima (diceraikan isinya)
- ½ biji Timun (dimayang)
- 1 biji Jus Limau Nipis
- 2 sudu teh Minyak
- Daun Ketumbar (dipotong halus)
Cara-cara Penyediaan Puyuh :
- Kisar halia, lengkuas, bawang merah, kayu manis, bawang putih dan cili hingga lumat.
- Panaskan kuali dan tumiskan bahan kisar dengan minyak hingga garing.
- Kemudian, masukkan kicap pekat dan reneh hingga mendidih.
- Selepas itu, masukkan puyuh dan masak hingga masak.
- Kacaukan sehingga pekat.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Salsa :
- Campurkan minyak dan air limau dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan timun, isi buah delima dan daun ketumbar dan gaul sehingga rata.
- Perasakan dengan garam dan lada dan biarkan selama 30 minit sebelun hidangan.
Cara-cara Penyediaan Wantan :
- Bentukkan wantan menjadi seperti bentuk mangkuk.
- Panaskan kuali bersama minyak dan goreng kan wantan sehingga keperangan.
Cara-cara Penyediaan Sarang Fucuk :
- Celurkan fucuk didalam air panas dan rebuskan sehingga lembut.
- Susukan fucuk tersebut dan hiris nipis.
- Perasakan bersama garam dan sedikit minyak.
Susunan Hidangan :
- Susunkan puyuh di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama salsa delima, wantan dan sarang fucuk.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment