Monday, December 5, 2011

Puyuh Si Hitam 3 Rasa Diingini Salsa Panea Delima - Imelda


Bahan-bahan Puyuh :
  • 2 ekor Burung Puyuh (dicuci bersih)
  • 1 inchi Halia (dikisar)
  • 1 inchi Lengkuas (dikisar)
  • 3 ulas Bawang Merah (dikisar)
  • 5 ulas Bawang Putih (dikisar)
  • 5 biji Cili Kering(dikisar)
  • 3 sudu Kicap Pekat
  • 1 batang Kayu Manis
  • Lada
  • Gula
  • Garam
  • Fucuk
  • Wantan

Bahan-bahan Salsa :
  • ½ biji Delima (diceraikan isinya)
  • ½ biji Timun (dimayang)
  • 1 biji Jus Limau Nipis
  • 2 sudu teh Minyak
  • Daun Ketumbar (dipotong halus)

Cara-cara Penyediaan Puyuh :
  • Kisar halia, lengkuas, bawang merah, kayu manis, bawang putih dan cili hingga lumat.
  • Panaskan kuali dan tumiskan bahan kisar dengan minyak hingga garing.
  • Kemudian, masukkan kicap pekat dan reneh hingga mendidih.
  • Selepas itu, masukkan puyuh dan masak hingga masak.
  • Kacaukan sehingga pekat.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Salsa :
  • Campurkan minyak dan air limau dan kacau sehingga sebati.
  • Masukkan timun, isi buah delima dan daun ketumbar dan gaul sehingga rata.
  • Perasakan dengan garam dan lada dan biarkan selama 30 minit sebelun hidangan.

Cara-cara Penyediaan Wantan :
  • Bentukkan wantan menjadi seperti bentuk mangkuk.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan goreng kan wantan sehingga keperangan.

Cara-cara Penyediaan Sarang Fucuk :
  • Celurkan fucuk didalam air panas dan rebuskan sehingga lembut.
  • Susukan fucuk tersebut dan hiris nipis.
  • Perasakan bersama garam dan sedikit minyak.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan puyuh di atas pinggan hidangan.
  • Hidangkan bersama salsa delima, wantan dan sarang fucuk.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment