- 1 ekor Burung Puyuh
- 1 biji Jus Buah Delima
- Garam
Bahan-bahan Ravioli Puyuh :
- Isi daging puyuh (dicincang)
- Leek (dihiris halus dan ditumis hingga lembut)
- Sengkuang (di potong dadu kecil)
- Fucuk (direndam dengan air panas hingga lembut dan dihiris nipis)
- Kulit Wantan
Bahan-bahan Sos :
- Tulang Burung Puyuh
- Bawang Kuning
- Bawang Putih
- Lobak Merah
- Jus Delima
- Lengkuas
Cara-cara Penyediaan Puyuh Delima :
- Perap puyuh dengan jus delima dan perasakan dengan garam.
- Masakkan di atas kuali sehingga keperangan dan masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 180c sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Ravioli Puyuh :
- Campur dan gaulkan kesemua bahan-bahan (ravioli).
- Kemudian isikan dalam kulit wantan dan masakkan didalam air yang mendidih selama 4 minit.
- Toskan dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Gorengkan tulang burung puyuh bersama lengkuas dan jus delima sehingga keperangan.
- Dengan menggunakan kuali yang lain, masakkan bawang dan lobak dan goreng hingga keperangan. Masukkan ke dalam sos dan reneh perlahan.
- Tambahkan air jika terlalu kering dan akhir sekali, tapiskan sos apabila menjadi pekat sedikit.
Susunan Hidangan :
- Susunkan puyuh delima dan ravioli puyuh di atas pinggan hidangan bersama sos.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment