Monday, December 5, 2011

Puyuh Delima & Ravioli Puyuh - Ezani


Bahan-bahan Puyuh Delima :
  • 1 ekor Burung Puyuh
  • 1 biji Jus Buah Delima
  • Garam

Bahan-bahan Ravioli Puyuh :
  • Isi daging puyuh (dicincang)
  • Leek (dihiris halus dan ditumis hingga lembut)
  • Sengkuang (di potong dadu kecil)
  • Fucuk (direndam dengan air panas hingga lembut dan dihiris nipis)
  • Kulit Wantan

Bahan-bahan Sos :
  • Tulang Burung Puyuh
  • Bawang Kuning
  • Bawang Putih
  • Lobak Merah
  • Jus Delima
  • Lengkuas

Cara-cara Penyediaan Puyuh Delima :
  • Perap puyuh dengan jus delima dan perasakan dengan garam.
  • Masakkan di atas kuali sehingga keperangan dan masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 180c sehingga masak.

Cara-cara Penyediaan Ravioli Puyuh :
  • Campur dan gaulkan kesemua bahan-bahan (ravioli).
  • Kemudian isikan dalam kulit wantan dan masakkan didalam air yang mendidih selama 4 minit.
  • Toskan dan ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Gorengkan tulang burung puyuh bersama lengkuas dan jus delima sehingga keperangan.
  • Dengan menggunakan kuali yang lain, masakkan bawang dan lobak dan goreng hingga keperangan. Masukkan ke dalam sos dan reneh perlahan.
  • Tambahkan air jika terlalu kering dan akhir sekali, tapiskan sos apabila menjadi pekat sedikit.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan puyuh delima dan ravioli puyuh di atas pinggan hidangan bersama sos.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment